Ik ben Miriam 

Gepassioneerd geboortewerker met grootste dromen als het gaat om de geboortewereld.
Ik word ook wel een  'geboorte gekkie' genoemd omdat ik alles verslind wat ook maar een beetje te maken heeft met geboorte.

Ik geloof in een fijne en ontspannen geboorte van je kindje. Een geboorte waar je positief op terug kunt kijken. Een live changing event die bekrachtigend kan zijn voor jou als vrouw en als Mum 2b!

Ik help zwangere vrouwen zoals jij met bewustwording, ontspanning, (praktische) informatie & een dosis inspiratie zodat je bewust en vanuit je eigen (geboorte) kracht keuzes kunt maken die bij jou en de situatie passen. Waardoor je positief terug kijkt op de bevalling, hoe deze dan ook is gegaan.

Maar dit is niet altijd zo geweest. Laat mij je meenemen in mijn verhaal...

Mijn achtergrond

Ik heb Commerciële Economie gestudeerd aan de Hanzehogeschool en daarna Marketing aan de Rijks Universiteit Groningen. Mijn werk draaide voornamelijk om sales & targets. Ik hielp in mijn werk andere ondernemers in het groeien van hun business.

Mijn leven veranderde toen ik met 3 maanden zwangerschap een hernia kreeg. In één klap werd ik medisch en stond ik onder behandeling van een gynaecoloog en een neuroloog. Alles stond in teken van de hernia en de verschrikkelijke zenuwpijn. 

De voorbereiding tijdens de zwangerschap was met een traditionele 'pufcursus', waar mijn partner en ik het 'altijd is kortjakje ziek' werd gepuft en de focus lag op theorie, pijnbestrijding en interventies.


De geboorte van mijn oudste dochter Evy in 2013 en de deaaropvolgende post partum depressie is mijn life changer geweest.

Achteraf gezien heb ik tijdens mijn zwangerschap al de ‘regie’ bevalling uit handen gegeven. Ik had weinig tot geen kritische vragen gesteld en heb mijn wensen en behoeften aan de kant gezet omdat ik dacht dat er geen andere mogelijkheden waren.

mijn eerste bevalling

De bevaling was intens, één met wat toeters en bellen. Inleiding, weeenstorm, schedelectrode, bloedonderzoek bij baby, dreigende keizersnede. Uiteindelijk toch vaginaal bevallen (op mijn rug, met de traditionele hap lucht, kin op de borst en de benen in de beugels). 

Na de bevalling kon ik niet echt positief terugkijken op de bevalling. Ook al kon ik er niet exact mijn vinger op leggen waarom dan niet. Hechten met mijn dochter was niet vanzelfsprekend. Ik voelde dingen waarvan ik rationeel wist dat ze niet oké waren. De borstvoeding (het enige goede wat ik dacht haar te kunnen geven) ging ook niet van een leien dakje.

Ik ervaarde absoluut geen 'roze' wolk en de opmerkingen:  je hebt toch een gezond kind" en "het hoort er allemaal bij", kwamen mijn neus uit. Na maanden te hebben gekwakkeld, werd een post partum depressie geconstateerd. Eindelijk wist ik wat er met me aan de hand was.


“Mijn missie: het verspreiden van kennis, het (terug) winnen van vertrouwen van zwangere vrouwen in hun  eigen lichaam en het creëren van een omgeving  waarin de zwangere (en haar geboortepartner) zich gehoord en gesteund  voelt, zodat ze haar eigen positieve en bekrachtigende geboorte creëert”

Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik dingen heel anders aangepakt.

Ontstaan van mum 2b

Achteraf gezien weet ik waar het anders had gekund. Ik heb het 'me laten gebeuren' en heb voor me laten beslissen door anderen. De bevalling is me echt overkomen i.p.v. dat ik bewust en in regie ben bevallen.

Mijn zwangerschap, de bevalling, de transformatie naar het moederschap en mijn post partum depressie bleek voor mij een lifechanger te zijn. Voor mijn hele verhaal klik hier

Uiteindelijk hebben al deze ervaringen mij gebracht waar ik nu sta. Mijn mooie bedrijf Mum 2b is hieruit ontstaan. Nu, met een vol hart en een missie, richt ik mij op vrouwen (en hun partners), in de periode van de zwangerschap, de geboorte en de post partum periode.

Ik heb sinds 2013 al honderden aanstaande ouders en baby’s mogen begeleiden. In eerste instantie als draagconsulent, docent babymassage en met zwangerschapsmassages. Daarna kwam hypnobirthing op mijn pad. Wat voor mij echt een eye-opener was. Lees hier over mijn blog over mijn kennismaking met hypnobirhting.

Na de magische ongeplande unassisted childbirth van onze jongste dochter Yenthe, ben ik mij gaan bekwamen in het begeleiden van zwangere vrouwen tijdens de bevalling.  Oprecht de beste beslissing ever, omdat ik tijdens een geboorte mijn hart en handen kan laten spreken. De cirkel voelt voor mij rond.

Wat betekent dit voor jou?

Uit deze ervaringen wil ik je allereerst bewust maken van het belang van regie hebben en houden. Daarnaast is het handig om te weten hoe je lijf werkt en hoe je dit kunt ondersteunen

Het is ook belangrijk om te weten welke opties je hebt. Immers als je niet weet of en wat voor opties er zijn, dan is het moeilijk om bewust keuzes te maken. Die verantwoording van informatie tot je nemen ligt niet bij een ander, maar ligt echt bij jezelf!

Een positieve bevalling draait in mijn ogen om keuzevrijheid tijdens de geboorte van je kindje, het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen hebt en dat je jezelf voedt met goede kennis die het fysiologische geboorteproces ondersteunen.

Het maakt niet uit waar en hoe je gaat bevallen. Belangrijk is dat je vanuit je eigen kracht keuzes maakt die passen bij jouw unieke wensen en behoeften. Dit alles maakt dat je met vertrouwen uit kunt kijken naar de geboorte.

Wij vrouwen weten vaak precies wat willen in het leven, laten ons niks zeggen en maken bewust beslissingen. Waarom zou je dit dan uit handen geven tijdens je zwangerschap en bevalling? Precies…. Onderneem actie, neem de verantwoording die je moet nemen en begin met je te laten informeren & inspireren. Lees boeken, meld je aan voor bepaalde FB groepen, boek een cursus, maak kennis met een doula. Kortom bereid je voor!

In deze speciale, transformerende fase van je leven help ik je graag. Door jou te informeren en te inspireren creëren we samen een gebalanceerde, positieve, goed geïnformeerde zwangerschap en een bewuste geboorte en post partum periode. Wat voor geboorte het ook zal zijn. Jij en je partner staan centraal voor mij!

Dingen die je niet over mij wist

  • Ik ben gek op muziek en dansen. Ladies of Soul, Marvin Gaye, Blof, Fia, Agnes Obel of Norah Jones (vind heel veel soorten muziek tof). Heerlijk om de volume knop wat omhoog te doen en keihard mee te zingen. Dus kom je een Volvo V50 tegen met iemand met een grote bos krullen en hard (vals) meezingend en half dansend, grote kans dat ik dat ben. Vandaar dat ik ook nog geen reclame heb op onze auto ;-).
  • Ik ben heel graag in de natuur. Wandelend met onze hond Shiva, met ons gezin, alleen, mediterend. Maar ook als ik aan het werk ben zoek ik de natuur op. Ik werk het lekkerst in de buitenlucht in stilte met een lekker kop cappucino. 
  • Ik hou van lachen! Volgens vele is mijn lach (die toch vrij aanwezig is) aanstekelijk. Niks is zo fijn als je met vriendinnen de slappe lach krijgt, dat je bijna in je broek moet plassen van het lachen. Priceless dat soort momenten. 
  • Ik word heel erg blij van een veldboeket bloemen. Het liefst zelf geplukt uit een pluktuin bij ons in de buurt
  • Ik ook heel blij wordt als ik met mijn blote voeten over het gras kan lopen (het liefst als het gras nog wat fris aanvoelt)
  • Ik ben gek op de combinatie jonge kaas en pure chocolade met daarin marsepijn.....
  • .Ik raak voortdurend mijn sleutels kwijt
  • Geduld is niet mijn sterkste kant (behalve als ik bij een geboorte ben
  • Ik totally hooked ben aan series als: Pretty Little Liars, Vampire Diaries maar ook Vikings & Outlander binge watch ik graag. Oh ja en guilty pleasure: Teen Mom van MTV
  • Je me wakker kunt maken voor.... uiteraard een bevalling. Anders liever niet, mijn slaap is me heilig

Mum 2b op:

>