Geboorteverhaal: Birth of M

Bevallingsverslag P-B & A.: HypnoBirthing
Op de zaterdag dat ik 35 weken zwanger was braken m’n vliezen aan het begin van de avond. De verloskundige adviseerde ons om direct naar het ziekenhuis te komen.  Mijn stresslevel was wel even verhoogd, omdat ik nog niet verwacht had nu te moeten bevallen, Onderweg heb ik geprobeerd wat ademhalingsoefeningen te doen om rustig te blijven maar dit viel niet echt mee. 

In het ziekenhuis  werd ik direct in bed gelegd en er werd een CTG gemaakt. De kleine uk deed het gelukkig goed waardoor ik erg opgelucht was. Ze zagen bij mij al wat harde buiken. Zelf voelde ik amper iets, hooguit misschien een beetje menstruatie-achtige buikpijn. Mijn man is terug naar huis gegaan om spullen te halen, want er werd ons verteld dat de baby waarschijnlijk niet meer lang op zich zou laten wachten. Ik heb in die tijd mezelf toegesproken dat ik de klus nu toch echt moest gaan klaren en heb wederom gelet op een rustige ademhaling. Ook heb ik m’n bevalplan nog even gemaild naar de verpleegkundige. Ik vond het een fijn idee dat ze rekening zouden houden met onze wensen.

Ik heb mijn man zo lang mogelijk laten slapen, maar tegen middernacht merkte ik dat alles flink door ging zetten. De golvingen werden heviger. Mijn man heeft de regenboog ontspanning voor me aangezet. Thuis vond ik dit een superfijne oefening. Nu in het ziekenhuis met de golvingen die steeds heviger werden vond ik het lastig om m’n golf-ademhaling volledig te kunnen doen. De 15 – 20 seconden lukten me niet. Eerst baalde ik daar een beetje van maar al snel had ik besloten dat 10-12 seconden ook heus wel prima was.

In ons geboorteplan hadden we het verzoek neergezet om zoveel mogelijk de bevalling samen te mogen doen. Hier zijn ze in het ziekenhuis volledig in mee gegaan. Ze kwamen alleen binnen als er op de bel werd gedrukt. Ik had een enorme bewegingsdrang en mijn man heeft me goed geholpen en gesteund met het lopen. Tussendoor heb ik wel  geprobeerd om even te liggen ter ontspanning. Dit lukte maar heel kort. Mijn man heeft in de beginfase een paar keer de light touch massage gedaan. Dit was heel erg fijn en hielp heel goed om even te rusten en te ontspannen.

Op een gegeven moment drukte mijn man op de bel omdat hij het gevoel had dat ik al heel ver was. Ik had dit zelf, gek genoeg, niet helemaal door. De verloskundige kwam binnen en die had geloof ik ook al een vermoeden. Ze wilde me toucheren en toen bleek dat ik al 10 cm ontsluiting had. Dit had ik absoluut niet verwacht. Ik had me er op ingesteld dat bevallen pijn ging doen en had zelf in m’n hoofd dat ik vast bij een centimeter of 5 moest zijn.. Nou dat viel dus even mee! Ik werd naar de verloskamer gereden. Dit was amper 4 uur nadat de golvingen waren begonnen.

Op de verloskamer had ik wel even de bibbers omdat ik het nog niet verwacht had en het toch ook wel heel spannend vond dat de kleine meid al zo dichtbij was. Ik had bedacht dat ik wel op de baarkruk wilde bevallen maar op het moment supreme vond ik liggen (blijkbaar) ook wel prettig.  Op m’n linker zij liggen voelde het meest natuurlijk. Mijn man en een verpleegkundige hielpen me mee  tijdens de bevalling. De verloskundige was heel rustig en professioneel en ze coachte me af en toe waar nodig.

De J-ademhaling kon ik nu eindelijk in de praktijk brengen. In het begin ging dit nog niet zo goed want ik was een beetje zenuwachtig. Ook was ik in m’n hoofd wel een beetje bang voor de pijn die misschien nog zou komen (hoewel het tot 10 cm ontsluiting allemaal prima was gegaan..) Na een aantal pers weeën en minder denken maar gewoon doen ging het steeds beter.  In eerste instantie durfde ik niet zo goed naar de pijn toe te gaan, maar gek genoeg toen het hoofdje stond ging dit heel goed en kon ik ontspannen terwijl ik nog 1 wee moest wachten voor ze geboren werd.

Na ruim een uur persen werd onze prachtige dochter geboren! Wat een mooi moment! Ze deed het goed en mocht een uur bij ons blijven. Nadat ik gedoucht was en we allebei een ontbijtje hadden gehad stond ik nog straks van de adrenaline en euforie. Wat bijzonder zeg! Ik bleef maar denken dat ik op eigen kracht, met behulp van de HypnoBirthing technieken en met veel steun van mijn man zonder pijnbestrijding onze dochter op de wereld had gezet!

Mijn man en ik vonden de bevalling allebei een hele bijzondere en ook mooie ervaring. M’n man vond mij gefocust, rustig en op sommige momenten in mezelf gekeerd. Ik vond zijn hulp en het feit dat hij ook rustig bleef heel fijn. De light touch massage werkte heel goed en bij de persweeën was het erg fijn dat hij keihard in m’n bil duwde. De verloskundige en verpleegkundige vonden ons een goed team . Leuk om te horen, zeker omdat we het zelf ook zo ervaren hebben.

Ons geboorteplan is  naar wens gevolgd in het ziekenhuis, wat wij als zeer positief hebben ervaren. Voor ons het bewijs dat een ziekenhuisbevalling ook een hele mooie bevalling kan zijn!

Testimonial P-B & A:
We vinden allebei dat de HypnoBirthing cursus bij Miriam Jansma in Dieverbrug ons enorm geholpen heeft. M’n man vond het heel informatief en fijn dat hij wist wat hij kon doen om mij te steunen. Door de cursus zag ik zelf minder tegen de bevalling op dan voor die tijd en had ik veel vertrouwen in m’n lichaam. De ademhalings- en ontspannings oefeningen waren prettig om te doen, maar ook de benadering dat bevallen iets natuurlijks is en niet iets engs, heeft me heel erg geholpen. Tegen mensen die twijfelen over het volgen van een HypnoBirthing cursus zou ik willen zeggen dat het beslist niet zweverig is, maar juist heel praktisch en goed toepasbaar.

In verband met privacyredenen willen de ouders anoniem blijven!


Ik ben Miriam

Het gezicht achter Mum 2b. Samen met mijn lief en onze 2 prachtige dochters wonen wij in Diever (Zuid-West Drenthe).

Het doel van mijn blog is om je te inspireren en te laten zien dat geboorte ook onwijs mooi & krachtig kan zijn. Wil jij je verhaal met mij & de lezers delen, stuur me gerust een berichtje.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ook interessant:

Angst voor de bevalling

Angst voor de bevalling
>