Hypnobirthing

Start nu met een
bewuste voorbereiding
op de komst van jullie kindje
samen met je partner

Zodat je ontspannen & met
meer vertrouwen de bevalling ingaat

"Ik weet niet of ik wel met de PIJN om kan gaan en heel eerlijk, ik zie er wel TEGENOP"

"ik ben best wel ANGSTIG omdat ik niet weet wat me te wachten staat en ik vind het lastig om te ontspannen"

"Ik zie er tegenop omdat ik het gevoel heb de CONTROLE te moeten LOSLATEN"

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Je bent op zoek naar een cursus die bij jou past en die je helpt goed en bewust voor te bereiden op de komst van je kindje.

Je wilt je op een POSITIEVE manier voorbereiden op de bevalling. Je wilt je ANGSTEN en ZORGEN onder ogen komen en met meer VERTROUWEN de bevalling ingaan. Je zoekt naar manieren om dat te doen.

Je hebt behoefte aan eerlijke informatie en je wilt weten welke keuzes je allemaal kunt maken, zodat jij bewust keuzes kunt maken die bij jou en de situatie passen.

Je hebt misschien met je moeder, vriendinnen en collega's al gesproken over de bevalling, maar je hoort veel negatieve en soms wel horrorverhalen over de bevalling. Je bent op zoek naar iets met een POSITIEVE VIBE en MINDSET.

Je hebt wel gehoord over Hypnobirthing, maar je weet niet echt of dat wat voor jou is? Niet te zweverig?

Je wil graag een cursus volgen met je partner, maar je wilt niet samen naar een traditionele 'pufclub'. 

Je bent op zoek naar praktische tips en technieken die jou ook echt kunnen helpen tijdens de bevalling!

Nu de bevalling steeds dichterbij komt, stel je jezelf de volgende vragen:
Ik weet niet hoe ik met de pijn en eventuele angst om moet gaan? Ik weet niet wat ik kan verwachten? Ik weet niet hoe ik de controle moet loslaten?

Ik heb niet goed voor ogen welke keuzes ik allemaal kan maken? Mijn partner weet niet wat hij/zij moet doen om mij te supporten? En heel eerlijk weer ik ook niet goed wat ik nodig heb?

Kortom:

 • Je weet niet goed wat  je  te wachten staat en je wilt eerlijke informatie over de bevalling
 • Je wilt weten hoe je kunt ontspannen tijdens de zwangerschap en de bevalling
 • Je wilt je angsten en zorgen onder ogen komen en daarmee dealen
 • Je wilt met meer vertrouwen de bevalling ingaan
 • Je wilt niet dat de bevalling je als het ware 'overkomt', maar je wilt bewust beslissingen nemen
 • Je wilt niet alleen theoretisch kennis, maar ook een praktische inslag waar je echt wat aan hebt
 • Je wilt de controle kunnen loslaten en tegelijkertijd de regie kunnen houden  
 • Je wilt dat je partner weet wat hij/zij kan doen om jou te supporten tijdens de bevalling
 • Je ziet het belang van een positieve mindset
 • Je bent op zoek naar:  ademhalingstechnieken, massagetechnieken & bevalhoudingen

Herken je jezelf hierin? Schrijf je dan nu in voor een hypnobirthing cursus. Binnen 5 bijeenkomsten leren jij en je geboortepartner hoe je ontspannen en met meer vertrouwen de bevalling in kunt gaan. Hoe je bewust keuzes kunt maken die bij jou en de situatie passen. Waardoor jij POSITIEF terug kunt kijken op de BEVALLING.

Ik zie en hoor jou! Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om in vertrouwen toe te leven naar de bevalling. Om je angsten en zorgen onder ogen te komen. Maar weet ook dat dit kan, dat dit binnen jouw bereik van mogelijkheden valt.

Vind de sleutel naar méér ontspanning, méér vertrouwen, méér bewustwording en een positievere mindset. Zorg dat je de regie naar je toetrekt en maak er een positieve gebeurtenis van, die je altijd zal bijblijven.

Stel je voor dat je meer ontspannen bent tijdens je zwangerschap. Je hebt onderzocht wat je opties zijn en je hebt met je partner en je verloskundige doorgenomen wat je wensen zijn m.b.t. de geboorte van je kindje. Je kunt de geboorte van je kindje visualiseren en je komt steeds dichterbij jouw ideale geboorte.

De omgeving, bepaalt niet meer hoe jij je voelt en welke keuzes je moet maken. Dat bepaal jij helemaal zelf, in vertrouwen! Je merkt dat er iets bij je is verandert. Je ervaart de kracht van gedachten en weet dat je deze kunt sturen

Je angsten zijn er nog, maar je intuïtie is sterker. Je gevoeligheid is je kracht. Je hebt vertrouwen in je lijf, het geboorteproces en je geboorte team, je kijkt zelfs uit naar de bevalling

Je vertrouwd er op dat je alles aankunt wat er maar op je pad komt, samen met je partner en je geboorteam om je heen!
Release Your Birth Power!

'Ik gun elke vrouw haar mooiste geboorte. Je kunt een bevalling niet overnieuw doen.
Zorg dat je er alles aan doet om je zo goed mogelijk voor te bereiden, de regie te bewaren en een fantastisch geboorteteam om je heen te verzamelen!'

- Miriam Jansma -

Creëer de verandering die jij en je kindje zo hard nodig hebben.

Met de hypnobirthing cursus van
Mum 2b leer jij hoe jij ontspannen en vol vertrouwen de bevalling ingaat.

OVER HYPNOBIRTING

Hypnobirthing is dé meest complete zwangerschapscursus van dit moment. Jij en je partner krijgen praktische informatie & inspiratie m.b.t. de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode.

Binnen het hypnobirthing programma leer je alle facetten die je nodig hebt om ontspannen en vol vertrouwen de bevalling in te gaan. Zodat jij zo goed mogelijk voorbereidt bent op een positive bevalervaring. 

Het programma zit boordevol met waardevolle ademhalingstechnieken, fijne massage technieken en diverse bevalhoudingen. Je weet aan het einde van de cursus het belang van het loslaten van controle en het behouden van de regie.

Daarnaast leer je een aantal technieken uit de Spinning Babies en de Mindfullness. Doordat het programma is aangevuld met mijn persoonlijke ervaringen als doula, maakt dat dit tot de meest complete en unieke zwangerschapscursus van dit moment.

Naast de theoretische en praktische kennis, speelt mindset een onwijs grote rol in het programma.

Dit alles maakt dat je als zwangere letterlijk alles binnen handbereik hebt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op een positieve bevalervaring!

Wat hypnobirthing in mijn ogen niet is!

Hypnobirhting wordt vaak in één adem genoemd met PIJNLOOS BEVALLEN
Hypnobirthing gaat in mijn ogen niet over pijnloos bevallen. Het gaat mij erom dat je snapt wat de functie van pijn is en hoe je lijf in dat proces werkt. Het gaat mij er voornamelijk om dat je om kunt gaan met de pijn i.p.v pijn lijden

Bij een hypnobirthing beval je thuis in bad
Hypnobirthing is plaats onafhankelijk, je kunt een prachtige hypnobirhting thuis hebben, maar ook in het ziekenhuis, ook met een (geplande) keizersnede. Hypnobirthing gaat er voor mij om dat je een bewuste voorbereiding doet, dat je je opties verkend, diep naar binnen keert om alles onder ogen te komen wat je tegen komt aan angsten, zorgen en belemmerende gedachten. Het gaat erom dat je de regie pakt en een bevalling hebt die bij JOU & de situatie past!

De bevalling loopt soepel, sereen en zacht
Nee, nee en nee! Bevallen is hard werken. Bevallen kan heel sereen, stil en puur zijn. Maar het kan ook rauw, met veel geluid en ‘OER’ zijn. Zwanger zijn en bevallen gaat om naar binnen keren, diepere lagen aanraken, op zoek gaan naar je inner wisdom. Het gaat om durven zijn wie je bent, in alles wat er is en daar oké mee zijn.

Dit is hypnobirthing voor mij:

1.

Ontspanning
Je gaat leren hoe je kunt ontspannen tijdens de bevalling. Hoe je makkelijker los kunt laten en je kunt focussen op hetgeen wat er op je pad komt. Ik leer je hoe je het angst-spanning-pijnsyndroom doorbreekt, zodat je ontspannen blijft, zowel fysiek als mentaal.

2.

Kennis, bewustwording & REGIE
Je leert alle belangrijke aspecten van de geboorte, hoe je lichaam en welke opties je allemaalt hebt

3.

Fysieke voorbereiding
Je leert wat je kunt doen om je baby in de optimale geboortepositie te laten komen, wat de kans op een vlotte en soepele geboorte vergroot. We gaan bezig met je ademhaling, jij en je partner leren fijne massage technieken, je gaat het belang van beweging en houdingen ervaren en ik leg je een aantal vaakgebruikte drukpunten uit.

4.

Mindset

Een positieve mindset ten aanzien van bevallen gaat je helpen meer te genieten van je zwangerschap en je te verheugen op de bevalling. Bovendien, gaat een positieve mindset je helpen te ontspannen, waardoor je de hormonen oxytocine en endorfine gaat aanmaken. En laat dat nou juist de hormonen zijn die ervoor zorgen dat de bevalling vlot en soepel kan verlopen. Als je je kunt richten op de mooie aspecten van bevallen, zul je deze onbewust vergroten en verdwijnen ongemakken meer naar de achtergrond.

5.

Partner
De geboortepartner heeft een actieve rol in het geboorteproces. Je kunt de cursus samen met je geboortepartner volgen (dit kan ook je moeder/zus/vriendin/doula zijn). Het is geen traditioneel pufklasje, maar een cursus die je voorziet van feitelijke en complete informatie en praktische tools.
De rol van de geboortepartner is essentieel. Als partner leer je hoe je de zwangere vrouw kunt ondersteunen in elke fase van de bevalling, hoe je haar kunt helpen ontspannen, maar ook hoe je jullie wensen rondom de geboorte kenbaar maakt aan de geboortezorgverlener.

Je kunt je onder voorbehoud alvast aanmelden voor de groepscursus hypnobirthing in augustus, september en oktober. Je kunt eventueel in de bijzonderheden een voorkeur aan geven qua dagen + dagdelen. Zodra de data bekend zijn, wordt je op de hoogte gesteld en kun je definitief besluiten om mee te doen.
Groepscursus hypnobirthing
NOG 1 PLEKJE VRIJ
augustus
MEPPEL
weekendeditie
m.u.v. de 1e les die op woensdagavond plaatsvindt

Les 1: 10 augustus 19.00-22.00
Les 2: 20 augustus 10.00-13.00
Les 3: 27 of 28 augustus 10.00-13.00
Les 4: 10 of 11 september 10.00-13.00

Groepscursus hypnobirthing
NOG 3 PLEKJES VRIJ
medio september
HOOGEVEEN
19.00-22.00

Les 1: ntb
Les 2: ntb
Les 3: ntb
Les 4: ntb

Groepscursus hypnobirthing
NOG 4 PLEKJES VRIJ
medio oktobber
MEPPEL
10.00-13.00

Les 1: ntb
Les 2: ntb
Les 3: ntb
Les 4: ntb


JE INVESTERING IN JEZELF EN JE BABY


'GUN JEZELF EEN GOEDE START IN HET MOEDERSCHAP'

Groepscursus

 297

Ontspannen en vol vertrouwen de bevalling in

 • 4 bijeenkomsten van 3 uur
 • Uitgebreide reader + audio 
 • Community op Facebook
 • Leuke goodybag
Privé cursus

 397*

Ontspannen en vol vertrouwen de bevalling in

 • 4 bijeenkomsten van 3 uur
 • Uitgebreide reader + audio
 • Community op Facebook
 • Leuke goodybag

*excl reiskosten a €0.29 km

Meestgestelde vragen over hypnobirthing (FAQ)

Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde vragen over hypnobirhting. Staat het antwoord op je vraag hier niet bij? Voel je vrij om contact met me op te nemen!

Wat is een goed moment om te starten met de cursus

Ik adviseer meestal tussen de 20e en 25e week van je zwangerschap te starten met de cursus. Een complete cursus omvat vier of vijf bijeenkomsten, in opeenvolgende weken. Dus uiterlijk rond jouw 30e week van de zwangerschap ben je ‘klaar’ met de cursus. Daarna heb je nog genoeg tijd om alle informatie te laten bezinken, de oefeningen te blijven doen en de laatste voorbereidingen te treffen zodat jij en je geboortepartner optimaal zijn voorbereid op de komst van jullie kindje.

Eerder dan 20 weken zwangerschap starten mag natuurlijk ook. En later dan 30 ook.
Let wel na week 30 neemt de energie mogelijk ook af en kan het volgen van een cursus zowel mentaal als fysiek pittig zijn, vooral als deze in de avonduren is. Ik raad je dan een cursus aan die in het weekend overdag wordt gegeven.  Hypnobirthing noemt zich overigens niet voor niets een zwangerschapscursus, en niet enkel een bevallingscursus, omdat je er tijdens de zwangerschap dus ook al veel profijt van kan hebben.

Word ik gehypnotiseerd tijdens deze cursus?

Nee, je wordt niet gehypnotiseerd of onder hypnose gebracht zoals je misschien wel eens hebt gezien van Rasti Rostelli of iets dergelijks. Het enige dat wat je leert is om jezelf in een ultieme ontspanning te brengen en een focus te hebben op datgene wat op dat moment belangrijk is. Je bent en blijft altijd volledige bij bewustzijn en zelf in controle.

Krijg ik een pijnvrije bevalling als ik deze cursus heb gevolgd?

Het volgen van een hypnoBirthing cursus garandeert absoluut GEEN PIJNVRIJE bevalling. Alles wat je leert draagt bij aan een optimale voorbereiding op een ontspannen en bewuste geboorte. Ik leer hoe je i.p.v. pijn lijden, om kunt gaan met pijn.

Wat is het verschil met een reguliere zwangerschapscursus?

Ik weet natuurlijk niet alle ins & outs van andere cursussen. Wat hypnobirthing van Mum 2b uniek maakt is dat ik je veel kennis en praktische oefeningen biedt die je kan gebruiken tijdens je zwangerschap, de bevalling én de kraamperiode. Ik ga uit van de kracht van de barende vrouw, gesteund door kennis &  bewustwording en een positieve insteek/ mindset. Bij hypnobirthing leer je omgaan met het zogenaamde ‘Angst – Spanning – Pijn syndroom’ waardoor je vol vertrouwen jouw ontspannen en bewuste geboorte vaan je kindje tegemoet ziet.

Ik volg al (zwangerschaps)yoga, haptonomie of zwanger-fit. Welke toegevoegde waarde heeft hypnobirthing voor mij?

Deze cursussen zijn een goede aanvulling op HypnoBirthing in de voorbereiding op de bevalling. Bepaalde oefeningen en technieken zijn hetzelfde.

Wat HypnoBirthing uniek maakt, is dat het zich specifiek richt op de zwangerschap en het geboorteproces en alles wat daarbij komt kijken. Bovendien is deze cursus een complete cursus voor de aanstaande moeder én haar geboortepartner, zodat jullie samen en beiden optimaal voorbereid zijn.

Mijn man/ partner ziet deze cursus niet zitten, wat kan ik doen?

Het fijnste is als hij/zij wel meekomt naar de cursus. Maar het is uiteraard niet verplicht. De ervaring leert dat de meeste mannen/partners na de eerste bijeenkomst van de cursus ook ‘om’ zijn en juist enorm enthousiast worden. Want ook voor hen is er een grote en belangrijke rol weggelegd tijdens het geboorteproces. Alles hierover leren zij tijdens de cursus.

Ter voorbereiding zou je hem/haar kunnen informeren door naar de Facebook pagina van Mum 2b te verwijzen naar ervaringen van eerdere deelnemers die jullie voorgingen. Vertel hem/haar hoe belangrijk het voor jou is om je samen voor te bereiden op de aanstaande geboorte.

Moet mijn man/partner persé mee naar de cursus?

Deelname van man/partner is natuurlijk niet verplicht. Het is wel wenselijk dat hij/zij erbij is. Lees hierover meer bij ‘Mijn man/partner ziet deze cursus niet zitten, wat kan ik doen?’.

Een cursus HypnoBirthing volgt de zwangere vrouw bij voorkeur met haar geboortepartner. Dit kan dus de man/partner zijn maar mag ook zeker iemand anders zijn zoals de vrouwelijke partner, een moeder, zus, goede vriendin, doula, of iemand anders die straks aanwezig mag zijn bij de geboorte van jullie kindje.

Ik heb een nare of traumatische bevalervaring, is hypnobirthing dan wel geschikt?

Hypnobirthing is vaak heel waardevol voor vrouwen met een minder positieve, nare of zelfs traumatische ervaring tijdens een eerdere geboorte. Al vroeg in de cursus krijg je oefeningen om beperkende gedachten, emoties of angsten los te laten en plaats te maken in jouw gedachten en lichaam voor een mooie nieuwe ervaring. Je leert met nieuwe kennis en een hernieuwde blik te kijken naar de zwangerschap en aanstaande geboorte.

Mocht je nu toch behoefte hebben aan professionele hulp? Ik werk nauw samen met Noortje Pelgrom, we werken samen in Studio Juk. Zij is psycholoog met een specialisme in zwangerschap, geboorte en de postpartum periode. Ik kan je haar van harte aanbevelen, vele cursisten en doula cliënten zijn je al voorgegaan.

Ik ga poliklinisch bevallen, heeft de cursus dan nog wel zin?

Zeker, ook in een ander omgeving dan thuis kan HypnoBirthing toegepast worden door de barende vrouw en haar geboortepartner. Tijdens de cursus leer je juist om je niet te laten belemmeren door (veranderende) omstandigheden maar om je te focussen op datgene wat voor jou op dat moment belangrijk is. Ook leer je hoe je jouw omgeving kan aanpassen aan jouw wensen en sfeer en de zorgverleners kan betrekken bij jouw geboorteproces.

Ik heb een medische indicatie, is een cursus dan wel zinvol?

Ook in een medische omgeving of als er mogelijke complicaties zijn kan je veel hypnobirthing technieken gebruiken. Juist daar kan het je helpen om te focussen, rustig te blijven en vertrouwen te houden in jouw eigen lichaam en in de baby. Bovendien krijg je als cursist veel handige tips om in gesprek te blijven met jouw zorgverleners en hen te betrekken in het geboorteproces dat jij voor jezelf en je baby voor ogen hebt.

Hoe groot is de groep?

De gemiddelde groep bestaat uit3-5 stellen. Met deze groepsgrootte kan ik tegemoet komen aan ieders persoonlijke behoefte en verhaal. Ook leer je als deelnemers elkaar kennen en ontstaat er geen ‘klas’ gevoel.

Waarom kost deze cursus zo veel tijd?

Een geboorte is een zeer belangrijk moment in het leven van een (aanstaande) moeder en haar geboortepartner. De voorbereiding hierop mag daarom ook de nodige tijd en energie krijgen die het verdient. Tijdens de hypnobirthing cursus krijg je zoveel tips en theorie, die simpelweg niet in minder tijd te brengen zijn. Het heeft allemaal met elkaar te maken en is het allemaal zo belangrijk dat het genoemd en uitgelegd moet worden om het grote geheel en de verbanden te zien. Daarnaast toont onderzoek en de praktijk aan dat de aangeboden herhaling en frequentie van deze cursus optimaal is om nieuwe informatie te leren en te verwerken

Kan ik ook een verkorte cursus volgen?

Alle kennis en praktische oefeningen die je tijdens de cursus krijgt aangeboden zijn simpelweg niet in één dag of enkele uren te stoppen. Aan het einde van de cursus heb je gegarandeerd veel positieve bagage verzameld om vol vertrouwen uit te kijken naar de ontspannen en bewuste geboorte waar je jezelf op hebt voorbereid.

Uitzondering hierop is stellen die al eerder een cursus hypnobirthing hebben gevolgd. Voor hen is een persoonlijke opfris workshop een mogelijkheid. Het is ook mogelijk om een volledige privé-cursus te volgen, deze bied ik aan in vier bijeenkomsten. Informeer gerust naar de mogelijkheden via het contactformulier.

Heb jij echter een hele specifieke begeleidingsvraag omdat je bijvoorbeeld al een eerdere (minder positieve) geboorte-ervaring hebt, wat snelle ontspanningstechnieken wil leren, of omdat je specifiek wil streven naar een goed geboorteplan? Kijk dan eens bij het aanbod van workshops! Bijvoorbeeld ‘Een goed gesprek’ vanaf 1,5 uur, de eendaagse bevalcursus

Waarom is de cursus zo ‘duur’?

Een zwangerschapscursus vraagt van jou als zwangere en van je geboortepartner een investering. Dit zit ‘m niet alleen in de vorm van geld, maar ook tijd en aandacht. Vaak wordt er best veel geld uitgegeven aan een kinderwagen van €1000,-.

Een zwangerschap, de geboorte en kraamtijd is namelijk een ‘life changing event’. Het is een enorm bijzondere gebeurtenis/periode die je maar één keer (per kindje) kan beleven en dus ook nooit meer overnieuw kan doen.

Professionele begeleiding hierbij is soms heel fijn. Bij een ‘live event’ als een huwelijk of verhuizing regel je dit wel. Denk maar aan een weddingplanner, ceremoniemeester of een verhuisservice. Gun jij jezelf dat ook voor de zwangerschap, geboorte en kraamtijd?

De geboorte van je kindje maakt veel indruk op de dag zelf, maar heeft ook daarna nog veel invloed op jouw leven, op de start van je moederschap! Te vaak zie ik nog in mijn praktijk vrouwen die hun bevalling graag anders hadden gezien. Ik hoor vaak: ‘als ik dat eerder had geweten, dan had ik een andere keuze gemaakt’. Het gaat mij zeker niet om een perfecte geboorte. Het gaat er mij om dat je positief terug kunt kijken op de geboorte ongeacht hoe de bevalling dan ook is gegaan! Geloof mij, een investering in een cursus is het echt waard. En geloof je mij niet, kijk dan naar de ervaringen van mijn oud cursisten en wat zij van de cursus zeggen.

Een complete hypnobirhting zwangerschapscursus is er vanaf €295,- .De cursus omvat 5 (groep) of 4 (privé) bijeenkomsten van circa 3 uur. Totaal krijg je zo’n 15 uur aan bijeenkomsten aangeboden. Inschrijving is per koppel (aanstaande moeder en geboortepartner). Omgerekend kost deze dus cursus per stel een kleine €20,- per uur. Je krijgt ook nog het hypnobirhting boek, een reader, audiobestanden en toegang tot de Mum 2b community.

Check ook je zorgverzekeraar of je de cursus (gedeeltelijk) vergoed krijgt.
Mocht je het complete bedrag niet in één keer kunnen betalen, voel je vrij om contact met me op te nemen, dan kijken we of we een regeling kunnen treffen.

Krijg ik de cursus vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Hypnobirthing raakt ook in Nederland steeds beter bekend en meer erkend! Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoeden een cursus hypnobirthing gedeeltelijk. Dit zit vaak in het aanvullende pakket. Kijk hiervoor in de voorwaarden van jouw verzekering. De vergoeding kan oplopen tot wel 200 euro per cursus!

Kan ik naast de cursus extra begeleiding krijgen?

Heb je na de cursus extra coaching nodig? Dan kun je tegen een uurtarief van €60,- coaching bijboeken. Wil je meer weten, neem gerust contact met me op

Waarom krijg ik de factuur pas na afloop van de cursus/workshop?

De zorgverzekeraar vraagt vermelding met dagtekening en data van de bijeenkomsten op de factuur. Deze kan hierom pas uitgeschreven worden door Mum 2b na afloop van de cursus of workshop. Indienen voor aanvang van de cursus/workshop wordt dus meestal niet geaccepteerd. Bovendien wordt hiermee ook fraude voorkomen, in het geval van ‘wel inschrijven maar niet meedoen’.

>